Tomatensalade

Het draait allemaal om tomaten

Om deze prachtige salade te maken, ren naar je favoriete boerenmarktwinkel en ga wat van deze schoonheden halen.

Toen ik jonger was, hield ik niet echt van tomaten. Ik heb ze wel gegeten, maar ik werd er niet blij van toen ze op mijn bord belandden. Totdat ik op een dag echte tomaten ontdekte, geen saaie supermarkttomaten, maar echte biologische gek vol smaak en gekleurde tomaten.

Oude tomatensoorten maken me zo enthousiast dat ik, als het tomatenseizoen begint, elke zondag een uitstapje maak naar de lokale boerenmarkt om mijn tomatenvoorraad voor de komende week in te slaan. Dit zijn mijn schatjes, ik maak er saus van, beleg ze op toast met geitenkaas of als vegan variant met cashewroom.

Maar mijn favoriet is nog steeds een goede oude tomatensalade, met een kruidendressing, wat eetbare bloemen, hennepzaad. En het leuke is dat je eindeloos kunt variëren. Speel met de kleur, smaak, vorm en laat je inspireren door mijn recept. Veel plezier. En geniet van elk tomatenmoment, het seizoen is bijna voorbij.

Scroll naar beneden voor een eenvoudig, maar heerlijk recept voor tomatensalade

Tomatensalade

Ingrediënten:
 • Mix van hele voedseltomaten
 • 2 stengels lente-ui fijngesneden
 • 1/2 tl citroensap of meer naar smaak
 • 1 teentje knoflook
 • 2 tl vers geraspte gember
 • Handvol verse kruiden zoals oregano, basilicum
 • Olijfolie
 • Eetbare bloemen, ik gebruikte citrus-goudsbloemen
 • 1 tl Hennepzaad
 • Zout peper

 1. Doe de knoflook, lente-uitjes, verse gember, citroensap en verse kruiden in een vijzel of blender.
 2. Kruid met peper en zout en werk af met een flinke scheut olijfolie.
 3. Snijd de tomaten in stukjes. Er zijn geen regels en het hoeft niet perfect te zijn, speel met de vormen van de tomaten. Speel bij het samenstellen van de salade met de kleur van de tomaten.
 4. Stel een speelse lekkere salade samen, die je afmaakt met de kruidendressing, eetbare bloemen, extra olijfolie, kruiden, wat citroenrasp en hennepzaadjes

TIP: Als je (zoals ik) moeite hebt met het verteren van rauwe knoflook, kook de knoflook dan een paar minuten tot hij zacht is. Zo is het veel zachter en makkelijker verteerbaar

eet smakelijk

Terug naar blog

webwinkel